hukum & kriminal

TKI Asal Sulawesi, Didakwa Mahkamah Atas Pembunuhan Rekan Senegaranya

ONLINELUWURAYA.COM, SERAWAK — Mahkamah kembali memeriksa dua terdakwa pembunuhan seorang rekan senegaranya Rusdi Naming, 22.

Dua buruh ladang masing-masing
Kahar Sanuddin, 38, asal Bulukumba , dan Abdul Hamid Maupa, 48, dari Bantaeng, Sulawesi Selatan, Indonesia, dihadapkan ke Mahkamah Sesyen semalam atas tuduhan membunuh seorang [ Rusdi Naming, 22.] asal senegara.

Keduanya telah didakwa mengikut Seksyen 302 (kasus pembunuhan) yang bisa dikenai hukuman mati.

” Jika dalam persidangan dakwannya terbukti keduanya bisa dikenakan hukuman mandatori [mati] jika terbukti bersalah”.

Atas dasar dakwaan kasus ini, kedua-dua tertuduh telah didakwa dengan tuduhan melakukan pembunuhan hingga menyebabkan kematian Rusdi Naming, 22 yang juga senegaranya.

Kesalahan itu didakwa dilakukan mereka dengan niat bersama lima orang lagi yang masih bebas pada jam 11 malam, 1 Disember lalu di hadapan sebuah rumah kongsi pekerja di sebuah estet (perusahan) di Beluru.

Di hadapan mahkamah, pegawai pendakwa ASP Koay Kok Ping memohon ditetapkan satu tarikh (dakwaan) baharu untuk sebutan lanjut kes (kasus) sambil menunggu laporan bedah siasat dan laporan kimia berhubung barang kes disiapkan.

Sebelum Mahkamah menunda persidangan, Hakim Steve Ritikos kemudian menetapkan 29 Januari 2019 untuk sebutan lanjut kes (dakwaan) tersebut di Mahkamah Majistret Marudi.

Dalam persidangan tadi, kedua-dua tertuduh yang tidak ditawarkan jaminan ( penangguhan tahanan) tapi hakim Mahkamah tetap memerintahkan agar kedua terdakwa tetap ditahan di Penjara Pusat Miri, sambil menunggu persidangan selanjutnya.

Bersamaan hari itu , Mahkamah menjauhi hukuman terhadap Abdul Hamid karena melanggar
kasus (Imigrasi) empat bulan kerana masuk ke negeri ini secara haram.

Bagi kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1959/63 (Pindaan 2002) dan dihukum di bawah Seksyen 6 (3) akta yang sama.

” Perkara ini juga boleh didenda RM10,000 (Rp 3.850) per-RM 1 atau penjara lima tahun “.

Tenaga kerja itu di dakwah melakukan kesalahan itu pada jam 2.45 petang, 3 Disember lalu masuk negara (Asing) tanpa dilindungi dokument sah (ke Imigrasian) . ” sehingga terdakwa patut di sebut pendatang haram “. (UB/JNN-NAS) .

Comments

Berikan Komentar Anda

To Top